07.02.2025. Af Conny Hjelm, diakon og Anika Folmann Kammadanam, diakon og kandidat i socialt arbejde.
I et senmoderne samfund bør vores velfærdssystem afspejle de værdier og behov, som borgerne har. Det er en kendt sag, at vores nuværende velfærdssystem på flere områder er tungt, præget af rigide procedurer og manglende fokus på det enkelte menneske.
En gruppe af praktikere, ledere og frivillige inden for det kirkelige og velfærdsområdet mødtes på Filadelfia, Dianalund, i starten af september 2024 til en Masterclass med et diakonifagligt afsæt, med udgangspunkt i netop dette enkle, og dog så svære i nutidens omsorgsarbejde: Se mennesket!
Et af dagens oplæg, der lagde op til debat og dialog, kastede en række input af sig til et samlet bud på en ny velfærdsreform. Sigtet var ikke (kun) at kritisere det eksisterende system, men et forsøg på (også) at byde ind med konstruktive løsningsforslag til en ny retning for omsorgsarbejdet – fyldt af håb og optimisme – for det er der brug for mere end nogensinde før!
Fra målbart til mærkbart
Vores nuværende system er blevet alt for fokuseret på dokumentation og kontrol; på målbar værdi frem for mærkbare værdier. Vi har mistet fokus på mennesket som det centrale.
Vi ser en tendens til at behandle mennesker som diagnoser og statistikker, snarere end at møde dem med oprigtig interesse og empati. Dette kan skabe afstand, omsorgstræthed og et system, der ofte føles koldt og uhåndterligt for både borgere og ansatte.
Vi skal derfor finde et andet fundament, hvor omdrejningspunktet for vores velfærd er kærlighed til fællesskab og respekt for den enkelte. Vi skal genoprette tilliden mellem borger og professionel, mellem metodekoncept og skøn, skabe rum for nærvær og åbne for en mere menneskelig og personlig tilgang.
Forudsætningen for at det enkelte individ bliver mødt i sine reelle behov fordrer en kulturændring. Vi foreslår strategiske initiativer, der går fra "målbart" til "mærkbart".
Civilsamfundets medansvar
Velfærdsopgaver skal ikke alene være statens ansvar. Et styrket samarbejde med civilsamfundet kan bane vejen for kreative løsninger og tættere bånd i lokalsamfundene. Vores fælles investering i omsorg bør forankres i en kærlighed til vores medmennesker: en værdi der ofte overses, men som er central for et velfungerende samfund, for det er ofte i den stilfærdige handling af venlighed og respekt, at vi opnår sande sociale forandringer.
Dette taler ikke for en udlicitering af – ej heller en økonomisk slankning af - velfærdssektoren! Vi betragter civilsamfundet som et ekstra lag, der supplerer velfærdssamfundet.
På denne baggrund opfordrer vi politikerne til at tage initiativ til en ny velfærdsreform, der handler mindre om kontrol og mere om mennesker. Lad os i fællesskab forme en fremtid, hvor en reform faktisk skaber grobund for en reel forandring; ikke blot en lappeløsning.
Syv konkrete forslag til en reform
Ud fra en lang række kvalificerede input fra deltagerne i ovennævnte Masterclass, foreslår vi følgende fokusområder for en velfærdsreform:
- Mennesket i centrum: Fokus på borgerens behov, drømme og ressourcer.
- Fra kontrol til tillid: Større tillid til medarbejdernes dømmekraft og faglighed.
- Tid og ressourcer: Mere tid til relationer og kerneopgaven; at være der for den enkelte.
- Tværfaglighed: Samarbejde på tværs af velfærdsområder og fagligheder i en mere integreret og koordineret indsats.
- Enighed om velfærdsvisionen: Samfundet, politikerne og lederne må vise en fælles vision for velfærden.
- En adfærdsreform: Vi skal bryde med den opgavestyrede tankegang og dyrke relationer og fællesskaber.
- Samskabelse: Vi skal betragte samskabelse mellem det offentlige og civilsamfundet som en værdifuld arbejdsform, der er med til at gøre vores samfund robust.
Vi tilstræber et system, hvor beslutninger træffes i samråd med fagpersoner, der udviser dømmekraft og bringer menneskelighed ind i hverdagens velfærdsarbejde. Velfærd bør være et fælles anliggende, hvor vi husker, at værdighed og omsorg ikke kun er målbart men mærkbart.
Velfærdsreformen er en chance for at skabe et bedre Danmark for alle. Lad os sammen sætte fokus på mennesket, skabe rum for kærlighed til fællesskabet, gensidig respekt og genoplive velfærdens sjæl.