DIAKONFORBUNDET Filadelfia
DF-logo
Aktuelt

Status på ph.d-studiet: Medmenneskelighed rykker ind i behandlingen

IMG_0271

Hvad sker der, når ’Den medmenneskelige samtale’ rykker ind i det sundhedsfaglige felt? Det er noget af det, Conny Hjelm, diakon, underviser og forsker, er i gang med at undersøge i sit ph.d.-studie. Hun er nu halvvejs med studiet og kan se nogle tendenser og resultater.

Diakon og underviser Conny Hjelm er nu halvvejs med sit forskningsprojekt, som handler om at undersøge, hvad der sker, når man inddrager den medmenneskelige samtale som en del af et epilepsi-behandlingsforløb på Epilepsihospitalet Filadelfia.

Fem sygeplejersker har fået tre timers undervisning i diakoni og ’Den medmenneskelige samtale’ og efterfølgende hver afholdt tre medmenneskelige samtaler med patienter, som var i behandling på Epilepsihospitalet Filadelfia. Det er blevet til i alt 15 medmenneskelige samtaler.

”De samtaler er optaget på bånd, og mit efterfølgende arbejde er at analysere samtalerne, blandt andet ved at jeg tager ud og besøger patienterne i deres hjem. De ser deres egen samtale, og så markerer de, hvornår de vurderer, at der er medmenneskelighed i samtalen,” fortæller Conny Hjelm, der har været i gang med forskningsprojektet siden 1. april 2016 og forventer at afslutte det den 31. marts 2020.

”Hun forstår mere end familie og venner”

Halvvejs i projektet kan hun se nogle tendenser og resultater, hvor noget er, som hun forventede, men andre ting har overrasket hende.

”Selvom jeg troede, det var godt for patienterne, så har det overrasket mig, hvor hjertegribende det er, at de føler sig mødt som mennesker i et system. Ofte møder patienter hospitalet og faglighederne med stor tillid, når det gælder deres diagnose og behandlingen af den. I dette projekt er de blevet overrasket over også at blive mødt med ren medmenneskelighed. Og de fleste fortæller at dette møde er med til at de hjemme oplever en mere samlet hverdag. De bliver mere velfungerende som hele mennesker, og samtalerne er med til at skubbe dem i denne retning,” fortæller Conny Hjelm og refererer, hvad en af patienterne sagde efterfølgende om den medmenneskelige samtale:

”De ord, hun [sygeplejersken, red.] siger, gør, at jeg føler mig virkelig mødt og forstået. Og det er virkelig stort. Hun har ikke epilepsi, men forstår mere end familie og venner. Hun har faglig forståelse og følelsesmæssig rummelighed. Og den kombi kan jeg ikke finde andre steder”

Og en anden patient mærkede gennem samtalen, hvordan hun egentligt havde det.

”[Det var] ligesom at prikke hul på en ballon. Jeg var ikke klar over, hvor ked af det, jeg var indeni, og jeg fandt ud af, hvor dårligt jeg egentlig havde det. Og de fandt ud af, hvor dårligt jeg havde det psykisk. Det tror jeg ikke, at der var nogen, der var klar over før den samtale,” sagde patienten.

Samtalerne giver arbejdsglæde

Men ikke kun patienterne har glæde af samtalen, viser det sig.

”Sygeplejerskerne fortæller også, at det giver enormt stor arbejdsglæde, fordi de oplever, at meningsaspektet i deres arbejde udvides til andre områder end det rent fag-faglige. Nogle af de ansatte fortæller også, at der i ’Den medmenneskelige samtale’, kommer oplysninger frem, som er nye – selvom det er patienter, man har fulgt gennem flere år – og som er vigtige for behandlingen. Disse oplysningerne kommer frem, fordi man spørger på en anden måde,” siger Conny Hjelm.

Hvad skal det ende med?

Forskningsprojektet munder ud i tre artikler, som skal udgives i faglige tidsskrifter – og det har vist sig, at det ikke er et emne, der er udgivet ret mange artikler om.

”Den første artikel, som bliver færdig til januar, skriver jeg sammen med Vibeke Stubbings, som er uddannet sygeplejerske og ansat som forskningskoordinator på Filadelfia. Og den fokuserer på, hvilke faglige udfordringer og fællesskab, der opleves mellem sygeplejefaglighed og diakonifaglighed, når det gælder implementeringen af ’Den medmenneskelige samtale’. Vi er begge helt optaget af dette medmenneskelige aspekt i mødet med patienter, og det giver bare meget mening at forske i det til gavn for patienterne,” siger Conny Hjelm.

Måske du også vil læse

Tillykke til Conny Hjelm med 25-års jubilæet Den 1. august 2017 var det 25 år siden, at underviser, diakon og ph.d.-studerende Conny Hjelm blev ansat på Filadelfia. På det daværende Institut for Diakoni og Sjælesorg blev Conny Hjelm...
Conny Hjelm føler sig hjemme på Filadelfia Da Conny Hjelm blev ansat i 1992, havde hun ikke troet, at hun 25 år senere ville være på samme arbejdsplads. Men på Filadelfia har jobbet været så omskifteligt, at det næsten har været nyt ...
Køb bogen “Diakoni for novicer og nørderR... Du kan nu købe bogen "Diakoni for novicer og nørder". Bogen er både for dem, der har arbejdet med diakoni gennem mange år og for dem, hvor begrebet er helt nyt. Conny Hjelm er forfatter t...

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *